Wat is een API?

Wat is een API?


Een verzameling definities, regels en richtlijnen die door computerprogramma's gebruikt worden om met elkaar te communiceren zodat een API koppeling gemaakt kan worden. API's zorgen ervoor dat het mogelijk is om verschillende applicaties met andere softwaresystemen te integreren en te koppelen. Deze koppelingen leveren tijdswinst op en maken handmatig invoeren van data overbodig. Het zorgt ervoor dat jouw bedrijf een geautomatiseerde en goed geoliede machine wordt. API's bieden gestandaardiseerde toegang tot data van softwareapplicaties.

De term API staat voor Application Programming Interface


API’s bevatten o.a het login proces voor toepassingen van dataopslag, interactie met de gegevensbron van de database en het verstrekken van toegang tot specifieke delen van de database om uiteindelijk een koppeling te kunnen maken. Elk van deze componenten wordt vastgelegd in een eigen set van regels. API's geven ondernemingen de mogelijkheid om hun diensten te integreren met die van andere softwaresystemen en om gegevens over verschillende platformen heen te sturen. Wanneer deze gekoppeld wordt, vind er een API koppeling plaats.

Software interface

Data toegang

Verbind systemen

Applicatie integratie

Hoe werkt een API?


Een API werkt als een intermediair tussen verschillende softwaretoepassingen. Het werkt door gebruik te maken van gestandaardiseerde protocollen (zoals HTTP) om gegevensverzoeken en ontvangsten mogelijk te maken. Een Application Programming Interface, stelt programma's en systemen in staat om met elkaar te communiceren en data uit te wisselen. Zie het als een afgesproken interface tussen softwaretoepassingen. De API maakt communicatie tussen tussen beide mogelijk. Het werkt als een "tolk" die de ene systeem kan vertalen naar een ander programma.

Hoe werken API's nou eigenlijk in de praktijk?


  • Een applicatie stuurt een verzoek naar de API met behulp van een specifiek protocol, zoals HTTP.
  • De API ontvangt het verzoek en verwerkt het volgens de specificaties van de API.
  • De API stuurt vervolgens een respons terug naar de applicatie met de gevraagde informatie, zoals een JSON- of XML-bestand.
  • De applicatie ontvangt de respons en verwerkt de informatie op de gewenste manier.

Er zijn veel verschillende soorten API's


Hoewel er verschillende soorten APIs zijn, stelt een typische API softwareontwikkelaars in staat om twee applicaties of zelfs meerdere softwaresystemen met elkaar te koppelen. Dit zijn de voornaamste soorten api's:

Moderne (REST) API's

Een moderne API is een software-interface dat ontworpen is om de interactie tussen verschillende applicaties te vergemakkelijken en te standaardiseren. Moderne API's maken vaak gebruik van Representational State Transfer (REST API) architectuur, die het HTTP-protocol gebruikt om gegevens tussen applicaties en servers op te halen, te manipuleren en over te dragen.

Openbare (Publieke) API's

Een publieke API is een set die door het verlenen van toegang tot gegevens toont hoe een bedrijf informatie naar anderen zal overdragen.

Het biedt een uniform platform waarop twee entiteiten samen kunnen werken door directe of indirecte communicatie en gegevensuitwisseling. Dit type API Koppeling is over het algemeen open en toegankelijk voor een breed scala aan gebruikers, waarbij gebruikers in staat zijn om informatie uit de API te extraheren, waaronder gegevens, afbeeldingen en content.

Interne (Privé) API's

Een Privé API is een afgeschermde interface dat alleen interne systemen toegankelijk maakt voor gebruikers die een licentie hebben. Dit zijn dus niet-openbare API's en zijn bedoeld voor intern gebruik. Dit type API is voor communicatie tussen applicaties die je alleen binnen je team of organisatie gebruikt en niet voor derden.

Interne API's zijn meestal ontworpen om verschillende afdelingen van ondernemingen, efficiënter te laten samenwerken via het internet. Door de samenwerking tussen de verschillende afdelingen, kunnen gebruikers sneller schakelen en de integratie van informatiedeling binnen hun afdeling gestroomlijnd en kostenbesparend laten verlopen.

Partner API's

Een Partner API is een applicatieprogramma dat specifiek is ontwikkeld voor organisaties om producten en diensten met elkaar te delen. Er zitten bepaalde rechten aan dit soort api's verbonden waardoor niet iedereen toegang kan krijgen tot de api.

Denk aan Amazon Associates API (affiliate programs), Microsoft Partner API, eBay Partner Network API of Walmart Ads API. Deze API's maken het mogelijk voor commerciële klanten te koppelen met allerlei systemen, mobiele apps en meer voor het vergaren van data, updates, tracking en het verzenden van transacties.

Andere soorten api's

  • Web Services API's - Simple Object Access Protocol (SOAP)

Deze API's bieden een platform aan voor webontwikkelaars om informatie tussen twee verschillende websites te verzenden en te ontvangen.

  • Blockchain API's

Dit type API maakt gebruik van distributed ledgers om verificatie, bookkeeping en andere taken uit te voeren.

  • Software Development Kit (SDK) API's

Een SDK API staat voor Software Development Kit en wordt meestal door developers gebruikt om hun producten te verbeteren. Deze systemen bieden toegang tot applicatiecomponenten die helpen bij het creëren van dynamische applicaties voor veel verschillende platforms, zoals mobiele en webapplicaties. Een softwareontwikkelaar kan met een SDK-API applicaties maken voor verschillende apparaten en besturingssystemen.

  • Java API's

Java API's maken het mogelijk om functionaliteiten toe te voegen aan Java-toepassingen zonder vanaf nul te hoeven beginnen, waardoor programmeurs sneller en efficiënter kunnen werken.

 

Wat kan je allemaal doen met API's?

Je kan onderlinge communicatie mogelijk maken tussen het ene programma en een andere softwaresysteem. Data verbinden en met elkaar communiceren is hierin de belangrijkste reden zodat specifieke bedrijfshandelingen geautomatiseerd kunnen worden. De mogelijkheden om twee of meerdere api's met elkaar te koppelen worden ook wel api koppelingen genoemd. Er wordt een softwareverbinding gebouwd door ervaren API ontwikkelaars. De infrastructuur achter de koppeling wordt altijd volgens de documentatie aangeleverd. Dan heeft dat namelijk geen effect op de applicatie die van de API afhankelijk is.

 

Voorbeeld: API's voor een mobiele app

API's kunnen ook worden gebruikt om de functionaliteit van mobiele apps te verbeteren. Ontwikkelaars kunnen API's gebruiken om toegang te krijgen tot apparaatfuncties, zoals de camera en locatiegegevens. Ze kunnen ook API's gebruiken om betalingen te verwerken, sociale media-inhoud te delen en gegevens van derden te verzamelen.

Wat is een API key?


Een API key (ook wel API-sleutel genoemd) is een unieke code die wordt gebruikt om toegang te krijgen. Het wordt vaak gebruikt als een beveiligingsmaatregel om te voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot de services die door de API worden aangeboden.

Wat is een Remote Procedure Call?


Een Remote Procedure Call (RPC) is een technologie die wordt gebruikt om de communicatie tussen verschillende softwaretoepassingen mogelijk te maken. Het is misschien wel de meest bekende Representational State Transfer (REST). Met RPC kan je programma's op afstand aanroepen alsof ze lokaal worden uitgevoerd. Dit betekent dat een programma dat op een computer of server wordt uitgevoerd, toegang kan krijgen tot de functies van een ander programma dat op een andere computer of server wordt uitgevoerd.

Neem contact op


Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.