Hoe werkt het?Wat is een API?

Wat is een API?


Een verzameling definities, regels en richtlijnen die door computerprogramma's gebruikt worden om met elkaar te communiceren zodat een API koppeling gemaakt kan worden. API's zorgen ervoor dat het mogelijk is om verschillende applicaties met andere softwaresystemen te integreren en te koppelen. Deze koppelingen leveren tijdswinst op en maken handmatig invoeren van data overbodig. Het zorgt ervoor dat jouw bedrijf een geautomatiseerde en goed geoliede machine wordt. API's bieden gestandaardiseerde toegang tot data van softwareapplicaties.

De term API staat voor Application Programming Interface


API’s bevatten o.a het login proces voor toepassingen van dataopslag, interactie met de gegevensbron van de database en het verstrekken van toegang tot specifieke delen van de database om uiteindelijk een koppeling te kunnen maken. Elk van deze componenten wordt vastgelegd in een eigen set van regels. API's geven ondernemingen de mogelijkheid om hun diensten te integreren met die van andere softwaresystemen en om gegevens over verschillende platformen heen te sturen. Wanneer deze gekoppeld wordt, vind er een API koppeling plaats.

Software interface

Data toegang

Verbind systemen

Applicatie integratie

Hoe werkt een API?


Een API werkt als een intermediair tussen verschillende softwaretoepassingen. Het werkt door gebruik te maken van gestandaardiseerde protocollen (zoals HTTP) om gegevensverzoeken en ontvangsten mogelijk te maken. Een Application Programming Interface, stelt programma's en systemen in staat om met elkaar te communiceren en data uit te wisselen. Zie het als een afgesproken interface tussen softwaretoepassingen. De API maakt communicatie tussen tussen beide mogelijk. Het werkt als een "tolk" die de ene systeem kan vertalen naar een ander programma.

Neem contact op

Hoe functioneren API's nu eigenlijk in de praktijk?

API's (Application Programming Interfaces) zijn essentiële hulpmiddelen in de moderne softwareontwikkeling en stellen verschillende applicaties en systemen in staat om met elkaar te communiceren en gegevens uit te wisselen. Maar hoe werken API's nu eigenlijk in de praktijk?

Een API fungeert als een brug tussen twee softwarecomponenten. Het definieert de regels en protocollen waarmee applicaties met elkaar kunnen communiceren. Stel je bijvoorbeeld een online winkel voor die productgegevens en voorraadinformatie van een externe leverancier nodig heeft. In dit geval kan de winkel gebruikmaken van de API van de leverancier om direct toegang te krijgen tot de benodigde informatie.

Het proces van het gebruiken van een API begint met het aanroepen van een specifieke functie of het verzenden van een verzoek naar de API. Dit verzoek kan verschillende vormen aannemen, zoals het ophalen van gegevens, het bijwerken van informatie of het uitvoeren van een bepaalde actie. Vervolgens verwerkt de API het verzoek en geeft het de gewenste reactie terug aan de aanroepende applicatie.

API's maken gebruik van gestandaardiseerde protocollen en gegevensindelingen, zoals JSON (JavaScript Object Notation) of XML (eXtensible Markup Language), om de uitwisseling van gegevens mogelijk te maken. Ze bieden ook beveiligingsmechanismen, zoals API-sleutels of autorisatietokens, om ervoor te zorgen dat alleen geautoriseerde applicaties toegang hebben tot de gegevens en functionaliteit van een API.

Het mooie van API's is dat ze interoperabiliteit mogelijk maken tussen verschillende systemen, ongeacht de programmeertaal, het platform of de architectuur waarop ze zijn gebouwd. Ze vereenvoudigen de ontwikkeling van software door hergebruik van functionaliteit en maken het mogelijk om snel en efficiënt gegevens en services van derden te integreren.

Kortom, API's stellen applicaties in staat om met elkaar te communiceren en gegevens uit te wisselen door middel van gestandaardiseerde regels en protocollen. Ze vormen de ruggengraat van moderne software-integratie en spelen een cruciale rol in het mogelijk maken van innovatieve en samenhangende digitale oplossingen.

 

Hoe werkt een api?

 

Er bestaan diverse soorten API's

Hoewel er verschillende soorten API's bestaan, stellen ze softwareontwikkelaars in staat om applicaties of zelfs meerdere softwaresystemen met elkaar te verbinden. Hier zijn de belangrijkste soorten API's:

Moderne (REST) API's

Een moderne API is een software-interface die is ontworpen om de interactie en standaardisatie tussen verschillende applicaties te vergemakkelijken. Moderne API's maken vaak gebruik van de Representational State Transfer (REST API) architectuur, waarbij het HTTP-protocol wordt gebruikt om gegevens op te halen, te manipuleren en over te dragen tussen applicaties en servers.

Openbare (Publieke) API's

Een publieke API biedt anderen toegang tot bepaalde gegevens en toont hoe een bedrijf informatie zal overdragen. Het is een uniform platform waarop twee entiteiten kunnen samenwerken door middel van directe of indirecte communicatie en gegevensuitwisseling. Dit type API-koppeling is over het algemeen open en toegankelijk voor een breed scala aan gebruikers, die informatie zoals gegevens, afbeeldingen en content kunnen extraheren uit de API.

Interne (Privé) API's

Een privé-API is een afgeschermde interface die alleen toegankelijk is voor interne systemen voor gebruikers met een licentie. Dit zijn niet-openbare API's die bedoeld zijn voor intern gebruik. Interne API's zijn ontworpen om de samenwerking tussen verschillende afdelingen binnen een organisatie te verbeteren via het internet. Ze stellen gebruikers in staat om sneller te schakelen en de integratie van informatiedeling binnen hun afdeling efficiënt en kosteneffectief te laten verlopen.

Partner API's

Een partner-API is een applicatieprogramma dat specifiek is ontwikkeld voor organisaties om producten en diensten met elkaar te delen. Deze API's zijn gekoppeld aan bepaalde rechten en niet iedereen heeft toegang tot de API. Voorbeelden hiervan zijn de Amazon Associates API (affiliate programma's), Microsoft Partner API, eBay Partner Network API en Walmart Ads API. Met deze API's kunnen commerciële klanten verschillende systemen en mobiele apps koppelen om gegevens te vergaren, updates te ontvangen, tracking uit te voeren en transacties te verzenden.

Andere soorten API's

  • Web Services API's - Simple Object Access Protocol (SOAP). Simple Object Access ProtocolAPI's bieden een platform voor webontwikkelaars om informatie tussen twee verschillende websites te verzenden en te ontvangen.
  • Blockchain API's Dit type API maakt gebruik van gedistribueerde grootboeken (blockchains) om verificatie, boekhouding en andere taken uit te voeren.
  • Software Development Kit (SDK) API's Een SDK-API staat voor Software Development Kit en wordt voornamelijk gebruikt door ontwikkelaars om hun producten te verbeteren. Deze systemen bieden toegang tot applicatiecomponenten die helpen bij het creëren van dynamische applicaties voor verschillende platforms, zoals mobiele en webapplicaties. Met een SDK-API kan een softwareontwikkelaar applicaties maken voor verschillende apparaten en besturingssystemen.
  • Java API's Java API's stellen programmeurs in staat functionaliteiten toe te voegen aan Java-toepassingen zonder helemaal opnieuw te hoeven beginnen, waardoor ze sneller en efficiënter kunnen werken.

 

Soorten api's

 

Wat zijn de mogelijkheden van API's?

Met API's kun je de communicatie tussen verschillende programma's en softwaresystemen mogelijk maken. Het verbinden en uitwisselen van gegevens is hierbij de belangrijkste reden, zodat specifieke bedrijfsprocessen geautomatiseerd kunnen worden. Het koppelen van twee of meerdere API's wordt ook wel API-koppelingen genoemd. Ervaren API-ontwikkelaars bouwen een softwareverbinding hiervoor. De infrastructuur achter de koppeling wordt altijd volgens de documentatie geleverd, zodat het geen invloed heeft op de applicatie die afhankelijk is van de API.

 

Voorbeeld: API's voor een mobiele app

API's kunnen ook worden ingezet om de functionaliteit van mobiele apps te verbeteren. Ontwikkelaars kunnen API's gebruiken om toegang te krijgen tot apparaatfuncties, zoals de camera en locatiegegevens. Daarnaast kunnen ze API's gebruiken om betalingen te verwerken, sociale media-inhoud te delen en gegevens van derden te verzamelen.

 

Wat is een API key?

Een API key (ook wel API-sleutel genoemd) is een unieke code die wordt gebruikt om toegang te krijgen. Het wordt vaak gebruikt als een beveiligingsmaatregel om te voorkomen dat ongeautoriseerde gebruikers toegang krijgen tot de services die door de API worden aangeboden.

 

Wat is een Remote Procedure Call (RPC)?

Een RPC is een technologie die wordt gebruikt om de communicatie tussen verschillende softwaretoepassingen mogelijk te maken. Het is misschien wel de meest bekende Representational State Transfer (REST). Met RPC kan je programma's op afstand aanroepen alsof ze lokaal worden uitgevoerd. Dit betekent dat een programma dat op een computer of server wordt uitgevoerd, toegang kan krijgen tot de functies van een ander programma dat op een andere computer of server wordt uitgevoerd.

remote-procedure-call

 

Neem contact op


Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.