WMS Software

Wat is een Warehouse Management Systeem

Toepassingen van een Warehouse Management Systeem
  • Logistieke Inslag, het complete proces van alle goederen die binnenkomen.
  • Logistieke Opslag, wat er gebeurt met alle artikelen terwijl deze opgeslagen zijn.
  • Logistieke Uitslag, het hele proces van verkoop en transport naar klanten.

Een Warehouse Management System is een technologische software implementatie om bedrijfsprocessen binnen de supply chain van organisaties en magazijnbeheer ervan efficient te laten functioneren. Magazijnbeheer is een dagelijkse operationele gang van zaken in elke magazijn. Een WMS software oplossing beheert dit hele proces. Van voorraadregistratie tot het verwerken van alle bestellingen.

In het hedendaagse competitieve markt worden bedrijven steeds meer continu gedwongen om hun magazijnactiviteiten te verbeteren en te verduurzamen. Veel middelgrote bedrijven hebben hun waardepropositie hier ook op moeten aanpassen, wat mede heeft geleid tot veranderingen in de rol van software technologieën in magazijnen.

Vrijwel elk bedrijf heeft te maken met het logistieke proces en bedrijfseconomisch onderdeel, dat constant in ontwikkeling moet blijven. De doorlopende verbeteringen tijdens het traject van logistieke bedrijfsprocessen zullen uiteindelijk bij de meeste bedrijven leiden tot een concurrentievoordeel.

Voordelen van een Warehouse Management Systeem op maat

Het komt regelmatig voor dat Warehouse Management Systemen (die vaak slechts een paar jaar oud zijn) niet meer voldoen aan actuele eisen van de bedrijfsprocessen.

Met een voorraadbeheer of WMS systeem op maat heb je alle vrijheid om de flexibiliteit en de integratie van de software te bepalen, bijvoorbeeld om complexe magazijntechnieken zoals transporttechnieken, automatische magazijnen, of Pick by Voice-Systemen te kunnen koppelen en optimaliseren. Als een vooruitstrevende organisatie wil je dat er optimaal aan deze eisen tegemoet wordt gekomen. Andere voordelen zijn:

  • Onbeperkte mogelijkheden m.b.t functionaliteiten
  • Mogelijkheid tot AI Machine Learning 
  • WMS integreren met Hardware
  • Voor kleine, middelgrote en-of grote magazijnen
  • Gebruiksvriendelijk en flexibel
  • Lagere arbeidskosten en veiligere productieprocessen
  • Schaalbaar en eenvoudig te managen

Warehouse Management software systeem inzetten voor magazijnbeheer

Een uitgebreide software inzetten voor jouw magazijnflow lijkt misschien een grote stap, maar het is een noodzakelijke stap om jouw magazijnactiviteiten strak georganiseerd te krijgen.

Echter, WMS Software richt zich niet enkel op grote retailers. Door complexe logistieke processen te automatiseren kunnen zelfs kleine magazijnen wel degelijk baat hebben door een WMS oplossing toe te passen.

Als je bijvoorbeeld een maatwerk e commerce site hebt met meerdere fulfilment centra, of meer dan 50 bestellingen per dag verwerkt, dan zou jouw e commerce shop groot genoeg zijn om een WMS in te zetten. 

Heeft jouw organisatie een kleine magazijn en heeft deze minder dan 50 bestellingen per dag? Dan weegt de investering vaak niet op tegen de baten.

news content image

Flexibiliteit en uitbreidbaarheid

Een WMS oplossing moet eenvoudig uitbreidbaar zijn en moet aan individuele eisen kunnen worden aangepast. En laten wij bij AC daar nu experts in zijn!

Door het technisch document van de software uitgebreid uit te werken, kan de aanpasbaarheid heel eenvoudig aan toekomstige klantspecifieke specificaties worden aangepast. Dit aspect is van groot belang, omdat een groot aanpassingsvermogen van doorslaggevende betekenis kan zijn voor de efficiëntie en het succes van jouw bedrijf voor nu en in de toekomst.

Wanneer is een Warehouse Management Systeem relevant voor mijn organisatie?

Magazijnbeheer functionaliteiten

De functionaliteiten van magazijnbeheersystemen is de afgelopen jaren sterk uitgebreid. Bedrijven hebben steeds meer functies nodig om het potentieel voor kostenbesparingen in het magazijn volledig te kunnen benutten en aan toekomstige eisen voor de magazijnbeheer te kunnen voldoen.

Maatwerk Warehouse Management Systemen van AC zijn efficiënt en bieden ondertussen meer dan alleen functionaliteiten voor het magazijnbeheer en maken een actieve sturing van het magazijn mogelijk, ook met betrekking tot de planning van het personeel en de intelligente besturing van magazijntechnieken in real time.

Platform onafhankelijk

Hoe onafhankelijker de software met betrekking tot de database- en serverarchitectuur is, des te flexibeler u kunt werken.

Een Warehouse Management Systeem dat op een "single code-basis" wordt ontwikkeld is complex maar ook bijzonder flexibel. Dit betekent dat er een uniforme softwarecode wordt gebruikt, onafhankelijk van het besturingssysteem dat bij het bedrijf in gebruik is.

Warehouse Management Systemen kosten

Er zijn grofweg twee soorten WMS systemen: Een WMS software in de cloud of een compleet gepersonaliseerde (maatwerk) Warehouse Management Software.

Software in de cloud is vaak de goedkoopste optie, waar je al vanaf een paar tientjes per maand mee wegkomt. Bij dit soort magazijn software beheersystemen zijn er meestal geen kosten voor updates, installatiekosten, upgrades en of de snelle implementatie. Je betaalt alleen een vast servicebedrag per maand voor het gebruiksrecht van de software. 

De lagere kosten zijn dan ook meteen het grootste voordeel van magazijnbeheer in de cloud. Dit kan een doorslaggevende factor zijn vooral voor kleine of beginnende online retailers om toch wat werk uit handen te geven.

Grote ondernemingen maken vaak gebruik van compleet gepersonaliseerde WMS software oplossingen waardoor deze honderdduizenden euro’s kunnen kosten, afhankelijk van functionaliteiten en specificaties.

Een WMS op maat kan kostbaar zijn omdat er o.a een interface gebouwd moet worden voorzien van alle security en database benodigdheden. Verder zitten de kosten in overige software, hardware, onderhoud en updates. "Een maatwerk WMS heeft oneindig veel meer mogelijkheden"

WMS oplossingen

Tegenwoordig wordt er aanzienlijk meer van een warehouse management systeem gevraagd dan alleen het beheer en de organisatie van het magazijn. Bedrijven verwachten van een Warehouse Management Systeem dat magazijnprocessen optimaliseert, kosten reduceert en voor transparante procedures zorgt.

Met name internationaal actieve bedrijven met meerdere locaties vragen naar een magazijnbeheersysteem dat met slechts één versie de complete goederenstroom stuurt – ook internationaal, in verschillende talen en bij verschillende eisen voldoen van alle afzonderlijke locaties. Een relatief standaard populaire software oplossingen is de ERP Software (Enterprise Resource Planning).

Neem contact op